SIFIR ATIK VE BELEDİYELER PROGRAMI TELEKONFERANS İLE YAPILDI

  • 2020-10-15

Türkiye Belediyeler Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen “Belediyelerde Sıfır Atık Uygulamaları” konulu çevrim içi panelde Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. Sıfır Atık çalışmalarına dair hizmetlerin değerlendirildiği toplantıda Kılca; Karatay Belediyesi olarak çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından, atıkların geri dönüştürülerek tekrar kazanılmasına kadar birçok aşamayı içinde barındıran "Sıfır Atık" seferberliğine yönelik çalışmalarını arttırarak devam ettireceklerini söyledi.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; Sıfır Atık ve Belediyeler Programı kapsamında “Belediyelerde Sıfır Atık Uygulamaları” konulu panelde telekonferans yöntemiyle sıfır atık çalışmaları hakkında sunum yaptı. 

Telekonferans yönetimiyle gerçekleştirilen toplantı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Filiz Karaosmanoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleşti.

Toplantıda belediye başkanları tarafından Sıfır Atık Projesi’nin ülkemizde ve belediyelerde geldiği son noktada projeler, görüş ve çözüm önerileri ifade edilirken, Belediye Başkanları Sıfır Atık çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.

Sıfır Atık çalışmalarına dair hizmetlerin değerlendirildiği toplantıda Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; Karatay Belediyesi olarak çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından, atıkların geri dönüştürülerek tekrar kazanılmasına kadar birçok aşamayı içinde barındıran "Sıfır Atık" seferberliğine yönelik çalışmalarını arttırarak devam ettireceklerini söyledi.

KARATAY’IN GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ DOĞAYA DOST OLUYOR

Hasan Kılca; Geri dönüşüm çalışmaları kapsamında Karatay’a kazandırılan Güneş Enerji Santralleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarıyla kendi enerjilerini ürettiklerini ve bu kapsamda belediyeye ait tüm binalarda, tesislerde, tamirhanelerde ve parklarda tüketilen enerji kadar enerjiyi Güneş Enerji Santrallerinden karşılayarak temiz ve çevreci enerjiye geçtiklerini ifade etti.

Karatay Güneş Enerji Santralleri’nin yılda 1,5 milyon lira kazanç sağladığını söyleyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, 980 tona yakın sera gazı salınımının engellenmesiyle doğaya önemli bir katkı sunduklarını belirtti.

KARATAY’DA SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ

Çevrim içi geçekleştirilen panelde Karatay Belediye’sinin Sıfır Atık çalışmalarından bahseden Hasan Kılca, sunumunda şu bilgileri verdi: “Karatay Belediyesi’nin atık çalışmaları 2007 yılında evsel atıkların ve ambalaj atıklarının kaynağında toplanması şekliyle başlamıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin başatmış olduğu Sıfır Atık Projesine bizler de 2018 yılından beri sürdürdüğümüz sıfır atık projeleriyle katkı vermeye devam etmekteyiz. Belediye olarak ilçe genelinde bugüne kadar 800 adet kumbara kafes, hanelere mavi poşet dağıtarak, caddelerimizde her 500 metrede bir olmak üzere geri dönüşüm kumbaraları koymaya başladık. Yine ilçemizde aylık ortalama 850 ton ambalaj atığı toplanmakta. Tüm site ve apartmanlarımız ile okullarımızda eğitim çalışmalarımız devam etmekte. Tüm apartman yöneticileri ile taahhütname karşılığında geri dönüşüm kafesleri ve poşetleri teslim ediyoruz. Toplanan geri dönüşüm ile yine doğamıza ve çevremize önemli katkı sunuyoruz. Projesini yürüttüğümüz bir çalışma önümüzdeki günlerde site ve apartmanlarda toplanan atıklar karşılığında apartman ve sitelere çeşitli ödüller verilecek. Güzel bir farkındalık çalışması olacağını düşünüyoruz. Bu çalışmalarımızın dışında 3 farklı noktaya 8 ayrı atığın ayrışmasına olanak sağlayan Mobil Atık Getirme Merkezleri kurduk. 136 farklı noktadaki Giysi, Ayakkabı ve Tekstil Ürünleri Geri Dönüşüm Kumbarası ile aylık ortalama 20 ton tekstil atığını geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırıyoruz. 50 noktadaki atık yağları topluyor, 200 noktadaki atık pil kumbaraları ile pillerin doğaya karışmasına engel oluyoruz. İlçemizin ana arterlerine 238 adet Geri Dönüştürülebilir Atık Kumbaraları yerleştirdik. 32 Aile Sağlığı Merkezi’nde bulunan 45 adet Atık İlaç Kumbaraları ile tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaçların doğaya karışmasını önlüyoruz. Kırsal Mahallelerimizde 38 farklı noktaya Zirai Ambalaj Toplama Noktaları oluşturduk. Tüm bu sıfır atık çalışmalarımız ile birlikte 506 bin 429 ağacın kesilmesini önledik. 34 bin 353 litre yakıt tasarrufu sağladık. 91 milyon 702 bin KW enerji tasarrufu sağladık ve 112 bin 740 metreküp su israfını önledik.”

Başkan Hasan Kılca sunumun sonunda; gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakabilmek için Karatay Belediyesi olarak çevre kaynaklarının daha verimli kullanılmasından, atıkların geri dönüştürülerek tekrar kazanılmasına kadar birçok aşamayı içinde barındıran ‘Sıfır Atık’ seferberliğine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerine vurgu yaptı.